Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τι αλλάζει στις μετεγγραφές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και ποιοι τις δικαιούνται

Στις ευπαθείς ομάδες, κοινωνικά (ασθενείς, ορφανούς, άνεργους γονείς κ.ά.) και οικονομικά, «εστιάζουν» οι νέες διατάξεις για τις μετεγγραφές, οι οποίες θα ισχύσουν για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και τις πριμοδοτούν με επιπλέον μόρια. Επίσης δικαίωμα μετεγγραφής θα έχουν φέτος και φοιτητές προηγούμενων ετών -και όχι μόνον οι πρωτοετείς- αλλά και Ελληνες σπουδαστές πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Η ρύθμιση για τις μετεγγραφές έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο Παιδείας, αλλά μπορεί να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα τη συγκυβέρνησης και μετά θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, όπως γράφει το Εθνος.
Στη συνέχεια θα οριστούν κάποιες λεπτομέρειες, όπως η μοριοδότηση για κάθε κατηγορία δικαιούχου, διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα, καθώς πρέπει να είναι ενημερωμένοι οι φετινοί υποψήφιοι που παίρνουν μέρος στις Πανελλαδικές προκειμένου να κάνουν ανάλογα και τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν τον Ιούλιο.
Οι νέες ρυθμίσεις έχουν πολλές καινοτομίες και είναι προσαρμοσμένες στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, που έβαζε «φρένο» στις μετεγγραφές μετά την προσφυγή που έκαναν οι αρχιτεκτονικές σχολές, ενώ μπαίνει και «πλαφόν» 10% επί του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα, κάτι που σημαίνει ότι φέτος οι θέσεις για τις μετεγγραφές θα είναι περιορισμένες.
Καινοτομίες του νέου συστήματος αποτελούν τα εξής:
Εισάγονται 11 κριτήρια με διαβάθμιση μοριοδότησης, ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να κάνει συνδυασμό κριτηρίων και να αυξήσει τις πιθανότητές να πάρει μετεγγραφή. Π.χ. Ορφανός + οικονομικό πλαφόν + πολυτεκνία +ασθένεια κ.ά.
Δυνατότητα αίτησης μετεγγραφής και από άλλα έτη σπουδών εκτός του πρώτου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Από το δικαίωμα αυτό εξαιρούνται οι επί πτυχίω φοιτητές ή οι φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών αλλά και όσοι έχουν ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο σπουδών, όπως αυτός ορίζεται από το πρόγραμμα του τμήματος, ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι
Μπαίνουν δύο οικονομικά πλαφόν, 5.000 και 8.000 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας. Το χαμηλότερο πλαφόν θα μοριοδοτείται περισσότερο και το υψηλότερο λιγότερο.
Οι μετεγγραφές δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 10% του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα. Τα ιδρύματα θα δηλώνουν τον αριθμό των πρωτοετών φοιτητών που μπορούν να εγγράψουν σε συνδυασμό με τον αριθμό των μετεγγραφών.
Ποιοι έχουν δικαίωμα μετεγγραφής:
  • Τα τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι.
  • Φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και όσοι έχουν πραγματοποιήσει δωρεά μυελού των οστών και οργάνου σε συγγενή πρώτου και δευτέρου βαθμού.
  • Οσοι έχουν αδελφό ή αδελφή φοιτητή.
  • Οσοι έχουν γονείς ή κηδεμόνες ένας εκ των οποίων ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει δέκα μήνες ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους.
  • Οσοι είναι ορφανοί από τον έναν ή και τους δύο γονείς ή είναι τέκνα άγαμης μητέρας.
Μετεγγραφές από ΑΕΙ του εξωτερικού
Με τις νέες ρυθμίσεις θα επιτραπεί ύστερα από πολλά χρόνια το δικαίωμα μετεγγραφής και για τους Ελληνες που σπουδάζουν σε ΑΕΙ του εξωτερικού. Για τον λόγο αυτό θα συγκροτηθεί πενταμελής επιτροπή, που θα εξετάζει τα αιτήματα για κατ” εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, αλλά δεν θα αφορούν τους επί πτυχίω φοιτητές και όσους έχουν ξεπεράσει τα εκ του νόμου οριζόμενα έτη σπουδών.